Måndag morgon den 16 juni

On 16 juni, 2014 by Anna

Det verkar som om vår köksklocka går fel för jag är några minuter sen när jag cyklar upp på perrongen för att parkera mot staketet. Jag förstår det för inga bussar står vid Maxim och Upptåget har redan gått. Några sekunder funderar jag på om jag ska cykla hela vägen bort till perrong 5 och ställa cykeln där men det känns tryggare att ha den fastlåst i staketet och på avstånd ser jag klockan, jag har fem minuter på mig.

Oftast brukar jag höra att mitt tåg ropas ut när jag går där på perrongen men inte idag, idag är jag någon minut sen. På perrong 2 står X-tåget som ska gå tolv minuter över. Just som jag passerat föraren börjar det sakta glida fram. Då vet jag att jag har tre minuter på mig. På spår 3 står tåget mot Stockholm/Linköping som ska gå sexton minuter över. Där springer folk för att hitta rätt dörr. Jag vill inte springa men går så fort jag kan i mina sommarskor. Gympaskorna hade varit bättre.

I vanliga fall ser jag folk gå på mitt tåg men inte idag, idag är det tomt och bara jag som närmar mig. På tåget är det inte tomt men ovanligt lite folk. I vanliga fall när jag kommer så här sent brukar alla mina favoritplatser vara upptagna, men inte idag, idag kan jag välja flera stycken. Återigen står jag där och undrar vilken sida som solen brukar ligga på. Att jag aldrig lär mig.

Ikväll ska jag för första gången sova över i Borlänge och jag ser verkligen fram emot det. Ja, det där att inte behöva resa en dag/kväll behövs. I Borlänge har jag min cykel i ett cykelgarage – ett helt suveränt påhitt! För 300kr får jag tillgång till detta i 6 månader vilket gör att jag varje dag kan låsa in min cykel och aldrig behöver vara orolig för att den ska bli stulen. Framför allt så är det tanken på att låta den stå över helgen utan tillsyn som inte känns bra. Nu har jag alltid min cykel kvar och den är alltid torr. Visserligen är det inte den mest värdefulla cykel jag har där men för mig är den oerhört värdefull, för mig som ska ta mig fram och tillbaka till ett tåg gör den en stor skillnad tidsmässigt.

Min cykel i Gävle är jag desto mer orolig för och i natt kommer den att stå kvar vid staketet. Den cykeln är mer värde i och där har jag tidigare blivit av med en. Nu har jag ett större och säkrare lås (vilket tar längre tid att låsa) men det finns alltid risk för att någon får för sig att sno ett framhjul även om de inte kan ta hela cykeln. Men om jag inte hade tagit cykeln i morse hade jag troligtvis missat tåget. Att ha några minuter mindre tillgodo på morgonen kräver planering.

När vintern kommer blir jag tvungen att gå för att cykla på is är inget för mig. Men så länge jag kan cyklar jag och tar risken att låta den stå ensam över natten, fastlåst i ett staket på perrongen. Jag kan bara hoppas att det här med cykelgarage inte är något enbart för Borlängebor utan ett fenomen som kan sprida sig över landet. Helst först till Gävle 🙂

Mitt resande denna morgon då? Jodå, vi har rullat fram precis som vi ska, i den tid vi ska och utan incidenter. Och i eftermiddag har jag en pendelfri kväll. Då ska jag ta min cykel och åka runt i Borlänge en sväng. Shoppa lite på Kupolen och bara ta det lugnt. Sen ska jag sätta mig hemma hos mina vänner och njuta av kvällen. Visserligen inte hemma men ändå en kväll utan resande vilket betyder att jag denna kväll har två timmar mer att använda mig av än annars. Och det här är en kort vecka, en midsommarvecka. Inte för att jag önskar att varje vecka är kort för jag gillar verkligen mitt jobb, men ibland kan det vara skönt med lite ledigt också. Så att man hinner med, hinner med sig själv och allt det där jag vill göra hemma, det jag inte hinner när mina kvällar blir så korta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.